Saturday, February 14, 2009

Gercek Mutlulugun Sirri

Insanlar uzun zamanlar mutlulugun kaynagini aradilar, sordular, sorustular. Kimileri cozemeden gocup gitti obur dunyaya kimileriyse buldugunu sanarak. Neydi gercekten mutlu yasamamizi saglayan, hic sordunuz mu kendinize? Neydi beni gunu birlik degilde hayatim boyunca mutlu kilacak?

Bunun uzerine uzundur dusunuyorum aslinda ve en sonunda buldum galiba 500 Milyarlik sorunun cevabini. Cok basitti cevap aslinda. Mutluluk ne cok iyi bir kariyere sahip olmada, ne cok para kazanmada, ne en guzel evliligi yapmada, ne onumuze koydugumuz hedeflere ve hayallare ulasmamizdaydi. Gercek mutluluk ICIMIZDE aslinda. Elimizdekilerin degerini bilip onlara sukrettigimizde mutlu oluyoruz bu kesin. Icimizdeki o muthis gucu cikarmakti aslinda zor olan belki insanlar icin. Ne yazikki icinde bulundugumuz toplum, cevre, ozellikle Bati dunyasi bizi hep ileriyi donuk hedeflerin pesinde kosturuyordu. Bugune kadar basardiklarimizin, ya da bize Yukardaki tarafindan ya da ailemiz tarafindan verilenlerin hic kiymetini bilmiyorduk. Elimizdekilerin kiymetini bilmezsek arzuladigimiz hedeflere ulastigimizda onlarin degerini nasil bilecektik ki? Bu ucu bucagi olmayan adini "hayat" koydugumuz merdiveni tirmanirken hic mi durup bir soguk su icmeycektik? Bu hedeflerin pesinden kosarken gercek anlamda mutlu olmamiz imkansizdi kesinlikle. Biz mutlu oldugumuzu veya olucagimizi zannediyorduk sadece o hic bitmiyecek merdivenin sonunun gelicegi umidiyle. 

Hayati aninda yasamanin onemine deginen de bir parantez acilabilir bu konu hakkinda. Bugunu yasamak ne kadar da zordu bizim gibi Dogu mantalitesi olmayan insanlarda aslinda. Budistlerin hayat boyu yapmaya calistiklari tek sey buydu aslinda. Kendilerini arzulardan arindirarak o gunu, o ani yasamak. Onlar mutlugun recetesini yuzyillar once cikarmislardi. Bizim o recetenin 21. yuzyilda da ise yaradigini gostermemiz icin cok zor da olsa bugunu yasamaliydik doyasiya. Cinlilerin cok guzel bir atasozu var kliselesen: Yarin olmaycakmis gibi yasa, hic aldatilmamis gibi sev, kimse seyretmiyormus gibi dans et. Yarin olmayacakmis gibi yasamak he? Yarin bu hayatta olmuycagimi bilsem, bugune kadar neyim varsa neyi basarmissam sukrederdim Tanrima. Iste boyle yasamaktan bahsediyorum mutlu, tatminkar bir hayat yasamak icin. Imkansiz mi?

Sahip olduklarimizin kiymetini bilip onlar icin sukrederek yasarsak mutlu olucagimizdan hic bir suphem yok. Bunu ben yapabildigim kadar, elimden geldigince uygulamaya calisiyorum. Bunu en ufak bir aksam duasinda bile kendimize hatirlatmamiz yeterliydi belki de. Yeter ki icimizden dusunerek, kalpten hissederek yapalim.  

Bu kadar sukretmekten bahsedip te size bir Top 5  listesi vermemekte ayip olurdu sanirim... 

1. Saglik saglik saglik. Benim ve sevdiklerimin sagligi icin
2. Ailemin her ferdinin varligi icin
3. Kimseye finansal acidan muhtac olmadan kendi kendime yetebildigim icin
4. Dunyanin her bir kosesinden tanistigim farkli irktan, dilden, dinden dostlarimin varligi icin
5. Amerika'nin SF sehrinde yasayarak cocukluk hayalimi gercege donusturdugum icin

Tanrima kalbimin en derin yerinden tesekkur ederim. 

Gercek mutlulugun sirri ICIMIZDE buna inanin...

No comments:

Post a Comment